KİMDİR



Bülent Orta, 1988 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat bölümünden mezun olduktan sonra Asmaş Ağır Sanayi Makineleri A.Ş. ve Markem Yapı Kimyasalları A.Ş.’de 1997 yılına kadar uzman ve yönetici olarak çalışmıştır. Ancak yenilikçi ve yaratıcı ruhunu  yöneten değil üreten zihni ile birleştirerek  kendi şirketini kurma vizyonu ile 25 Kasım 1997’de Türev Yönetim Danışmanlığı Ltd.Şti.’yi kurmuştur. Temelleri Orta tarafından atılan Türev Yönetim Danışmanlığı Ltd.Şti.  bugün, Türev Bilgi Sistemleri Ltd.Şti. ile iki ayrı şirket ve 6 markasıyla değişim ve uyum senkronizasyonu ile “ Yaşamsal Çözümler Üretmek” sloganını yurtiçinde Türkiye’nin hemen hemen tüm  illerinde ve yurtdışı ofisleriyle teoriden pratiğe dönüştürmektedir. Türev Yönetim Danışmanlığı Ltd.Şti; Türev Yönetim Danışmanlığı, Türev Eğitim Danışmanlığı, Türev İnsan Kaynakları Danışmanlığı, Türev Kalite Danışmanlığı markaları ile, Türev Bilgi Sistemleri Ltd.Şti. ise; Türev Bilişim ve Timpro markalarıyla yakaladığı başarıları yurtdışı temsilcilikleri ile taçlandırıp hedefleri doğrultusunda ilerlemekte olan bir danışmanlık grubu. 


Odaklılık, verimlilik ve etkinlik ile hareket eden Orta, bugüne kadar 26 farklı sektörde faaliyet gösteren şirketlere; stratejik yönetim, değişim ve liderlik desteği vererek, şirketlerin operasyonel kârlılığını arttırmış, Aile Anayasası ile aile şirketlerinin maruz kaldığı sessiz uzlaşmazlıklarının ve çatışmalarının kriz öncesi evresini tanımlayıp/çözümleyip sistemleştirerek onlarca aile şirketinin kurumsal kimlik kazanmalarına ve aile bireylerinin profesyonel hissedar olmalarına liderlik etmiştir. Farklı çap ve büyüklükteki aile şirketlerinde sadece sistemin değil ailenin de  değer ve ilkelerini koruyarak kurumsallaşmasını sağlamış ve sistemli bir yapıya kavuşturmuştur. 

Orta,Stratejik Yapılandırma Danışmanı olarak ,şirketlerin stratejik mimarisi üzerine çalışmalar yapmaktadır. Bu kapsamda şirket içerisindeki plansız yapılaşmalara karşı önlem aldırmakta, doğru işlerin doğru şekilde doğru hamlelerle yapılmasına rehberlik etmektedir. Bu mimarinin şekillenmesinde kurum kültürünün korunması zemini üzerinde; şirket, yönetim ve çalışan dengesini korumakta ve korundurulması konusunda şirketleri uzmanlaştırmaktadır. Bu uzmanlaşmanın şirket tabanına yayılmasına yardımcı olmakta ve bu yardımı profesyonel bir göz olarak yönetmektedir. 

Orta, şirketlerde kurduğu modern, yönetsel,organizasyonel ve operasyonel yapılarla şirketleri, sistemli ve koordineli bir yapıya kavuşturmaktadır. Finansal yapı içerisinde gelir ve gider dengesini güncel  piyasa verileriyle değerlendirip uzun vadeli amaçlara hizmet edecek şekilde bütçe oluşturmakta, arz, talep ve rekabet üçgeninde satın alma yönetimini; kalite ,maliyet ve performans unsurlarıyla kategorize ederek, şirketleri kendi özel stratejisi ile sistemleştirmekte ve sistemin uygulanmasında rehberlik etmektedir. Kâr marjlarının olgunlaştırılmasında,  şirketlerin risk barometresi ve risk haritası oluşturulması konularında çalışmalarını yoğunlaştırmaktadır. 

Geçmişte farklı sektör ve şirketlerde İcra Kurulu Üyeliği  ve Yönetim Kurulu Üyeliği deneyimi olan  Orta’nın bugün, 4 şirkette aktif olarak bağımsız Yönetim Kurulu Üyeliği bulunmaktadır. Yönetim Kurulu Üyesi olduğu şirketlerde, eş zamanlı olarak iş stratejilerine ve yönetimlerine liderlik etmektedir. Kalite politikası ve kalite hedeflerinin belirlenmesinde, yetkilerin yönetimi ve yürütülmesinde, şirketin diğer organlarıyla  koordinasyonunu  ve temsilini sağlamaktadır.

Yöneticiler için temel koçluk (coaching) sertifikasına sahip olan ve Türkiye’de verdiği eğitimler ile bilişsel, duyuşsal ve davranışsal düzeyde  % 92,2 eğitim memnuniyetine sahip olan ve yine  Türkiye çapında 42.809 saat eğitim veren Bülent Orta, ‘En büyük yatırım insanın kendisine yaptığı yatırımdır’ diyerek kişilerin ve dolayısı ile şirketlerin verimliliğini ve kârlılığını arttırmıştır. Ayrıca seminer , sempozyum ve konferansları aracılığıyla 5.000’nin üzerinde hissedar, patron ve üst yöneticiye yönetim ve değişim desteği vererek performanslarının artmasına yardımcı olmuştur. 

Orta’nın çeşitli gazete ve dergilerde köşe yazıları ve makaleleri yayınlanmaktadır. Paylaşılan bilgiye değer veren Orta, blogundaki yazılarında (http://bulentorta.blogspot.com) ve farklı bloglardaki(http://kurumsallasiyorum.blogspot.com,http://karliligimiartiriyorum.blogspot.com) yazılarında  küçük nüanslarla mesaj verirken düşündürmekte ve teorinin pratiğe uyarlanmasında teşvik edici olmaktadır. Gelişimin sürekli olduğunu her zaman vurgulamakta, gerek yazılarında anlatımla gerekse iş yapış modelinde bu vurguyu her zaman uygulamaya dökerek şirketleri dönüşüme ve değişime yöneltmektedir.Küçük departman ya da küçük iş diye ayrıştırmadan şirketlerin ; değişim, dönüşüm, yenilik ve profesyonellik ile donatılmasına yardımcı olmaktadır.  Ayrıca konuk konuşmacı olarak çeşitli Tv programlarına katılım göstermektedir. 

1967 İzmir Bergama doğumlu ve evli olan Bülent Orta, iş haricindeki zamanlarını etnik müzik derlemesi ve yakın tarih incelemesi yapmakla değerlendirmektedir. 
Sporun motive edici etkilerinden faydalanmak adına düzenli bisiklet ve salon sporları  yapmaktadır. 

Klasiğe olan merakından dolayı, klasik maket araba koleksiyonuna sahiptir. Gittiği ülke ve şehirlerde klasiğe yönelik objelerle ilgilenmektedir. Yöresel tatları deneyimleme konusunda ısrarcı davranan Orta; ziyaret ettiği şehir ve ülkelerde yerel tatları özellikle; peynir, şarap ve kahve lezzetlerini tadımlamayı tercih etmektedir. 

Bireyin ve toplumun sanatla değişeceğini ve gelişeceğini düşünen Orta; Ortaçağ sanatçılarının ürettiği sanat akımlarının yansıdığı eserleri ziyaret ederek gözlemlerini yazılarında ve danışmanlık yaptığı konularda esin kaynağı olarak kullanmaktadır. Eserlerin replikalarını edinmeye çalışmaktadır. Geleneksel Türk Sanatları konusunda da aynı hassasiyetle yaklaşmakta ve bu konudaki güncel sanatçılarla iletişim kurmaya çalışmaktadır. Yürüttüğü projelerde, verdiği eğitimlerde, yaptığı konuşmalarda ve yazdığı yazılarında sanatın estetik gücünü kullanmaya çalışmaktadır. 
 
Uzmanlık Alanları:

  • Stratejik Mimari
  • Stratejik yönetim ve stratejik planlama
  • Kurumsallaşma ve yeniden yapılanma
  • Aile anayasası oluşturma
  • Süreç- Sistem Tasarımı
  • Aile şirketlerinde kuşak geçişleri
  • Aile şirketlerinde haleflik planı yapma
  • Kurumsal yönetim ve üst kurullar oluşturma
  • Bağımsız icra/yönetim kurulu üyeliği
  • Liderlik ve üst yönetici gelişimi
  • Risk Haritalaması ve Yönetimi
  • Finansal yönetim ve bütçe oluşturma
  • Karlılık ve verimlilik artırma
  • Performans yönetimi
  • Mavi yakalı kurum kültürü, iş disiplini ve iletişimi
  • Beyaz yakalı personel kişisel gelişimi
  • İletişim, beden dili ve takım olabilme


Yorumlar