Gençler Hedeflerine Göre Çalışmalı


Üniversiteden yeni mezun olmuş gençler iş hayatına girerken pek çok sorunla karşılaşıyorlar. Bunların başında da genellikle iş başvurularında karşılarına çıkan konu tecrübe eksikliği oluyor. Bu eksikliklerini staj, yarı zamanlı çalışma gibi değişik deneyimlerle bir nebze de olsun gidermiş olan yeni mezunlar, rakiplerine karşı daha avantajlı oluyorlar.

Şirketler kendi gelişimleri için gençlere, genç beyinlere fırsat tanımalıdırlar. Gençler şirketlerde sorumluluk almaya hazırlar ve hatta hevesliler de. Ama kariyer merdiveninde çok çabuk yükselmek istiyorlar. Oysa bunun bir bedeli var. Kimse günde dört-beş saatlik çalışmayla bunu başaramıyor. Bunu başarmak için öğrencilik yıllarından başlayıp, bireysel kariyer hedefine uygun olarak  kendini yetiştirmek ve donatmak gerekmektedir. Bu birikim ve hedefe odaklanmayla ilgilidir.

Gençlerin bir çoğu işe girdikten kısa bir süre sonra alternatif arayışlarını devam ettiriyorlar. Büyük umut ve beklentilerle girdikleri şirketlerden ayrılmak istiyorlar. Oysa şirketler ise kendileriyle uzun süre çalışabilecekleri kalıcı elemanlar arıyorlar, çünkü onlara yatırım yapıp bunun iş gücü olarak kendilerine geri dönmesini bekliyorlar.

Gençlerin yeni girdikleri işlerde kısa bir süre içinde alternatif aramaya yönelmelerinin temelinde  genel olarak şu nedenler yatıyor;
-         Mevcut iş ortamını beğenmemek
-         İş yerini yeteri kadar kurumsal bulmamak
-         Yöneticiler arasında yaşanan bireysel çekişmelerden ve güç mücadelelerinden olumsuz etkilenmek
-         Sorumluluk alanlarıyla ilgili yeterince inisiyatif kullanamamak
-         Özellikle alile şirketlerinde önlerinin kapalı olması nedeniyle terfi edebilme olanağının kısıtlı olması
-         Kişiliklerine fazla önem verilmemesi
-         Başarılarının yeterince yada hiç takdir edilmemesi ve hatta başkalarına mal edilmesi
-         Ve özellikle mevcut işyerinde kendileri için tatminkar bir gelecek görememeleri

İnsanlar temelde iki beklenti için çalışıyorlar; para ve iyi bir kariyer. İnsan egosu sürekli gelişmek ve mesleki yükselme istiyor. Özellikle gençler gelecekte ne konumda olacaklarını görmek ve buna göre hayatlarını planlamak istiyorlar. Zaman zaman gelecekle ilgili beklentileri paranın önüne geçebiliyor. Çünkü gençlerin kafalarında nasıl bir şirkette çalışacaklarına ve mutlu olup olamayacaklarına dair pek çok soru bulunuyor. Bunun için tercihlerini yaparken kendilerine iyi bir kariyer perspektifi sunabilen şirketleri tercih etmeye çalışıyorlar.

Yeni mezunların girdikleri işlerde olumlu bir tecrübe edinmeleri ve kendileri ve çalıştıkları şirket için verimli olabilmeleri için, iş başvurusu yaparken bazı konuların üzerinde özellikle durmaları gerekmektedir. Şöyle ki;
-         Başvuru yaptığınız şirket hakkında karar verirken iy düşünün, potansiyel gelişimine bakın ve beklentilerinize cevap verip veremeyeceğini iyi tesbit edin
-         Yöneticilerin yaklaşımını öğrenmeye çalışın
-         Maddi olanaklara aldanıp, sadece bu kritere bakarak karar vermeyin
-         Kariyerinize olumsuz etki yaratacak kısa süreli bir iş deneyimi daha eklememek için iyi araştırın
-         Huzurlu çalışabileceğiniz, buna bağlı olarak üretken olabileceğiniz  bir iş yeri olmasına dikkat edin

Mezuniyetten sonra bir anlamda iş hayatınızı şekillendirecek olan ilk deneyimi yaşamak son derece önemlidir. Bu başlangıç belki de meslek yaşantınızın şekillendiricisi olacak. Bu nedenle karar verirken özellikle ne istediğinize ve buna ulaşmak için neler yapılması gerektiğine iyi karar verin. Yanlış başlangıçların olması demek hem sizin hem de çalıştığınız işyerinin, yöneticilerinizin memnuniyetsizliğini beraberinde getirecektir. Memnuniyetsizliğe bağlı olarak verim de o oranda düşecektir. Bu nedenle bireysel hedeflerin doğru analizi iyi bir başlangıç için son derece önemlidir.      

Bülent Orta
Türev Danışmanlık
Grup Başkanı

Yorumlar