Şirket Yöneten Patronun Aklında Ne Var ? - 3



5. Dış dünyayı takip et, analiz et, uygulamalarına hızlı bir şekilde dahil et

General Electrik’in efsanevi CEO’su Jack Welch ve Suzy Welch tarafından yazılmış olan Kazanmak İsteyenler İçin Yanıtlar isimli kitapta, patron yöneticiler için dış bilginin rekabet için ne denli önemli olduğunu şöyle aktarmıştır: …”Bakın, strateji sadece genel bir yönelimdir-yeter ki- “işte bu” dedirtecek bir fikre sahip olun. Strateji değişen pazar koşullarına göre tekrar ele aldığınız ve tanımladığınız bir eylem hattıdır. Şirketlerin sadece beş kilit sorunun yanıtını araştırarak fiilen bir strateji oluşturmaları mümkündür. Rekabet alanı nasıl bir yer? Rakiplerimiz son zamanlarda neyle ilgileniyorlar? Son zamanlarda biz neler yaptık? Geceleri uykumuzu kaçıran geleceğe ilişkin olaylar ya da olası değişimler neler? Ve bütün bunlar veri alındığında, oyunu kazandırıcı hamlemiz ne?”

Bir patron yönetici olarak şirketinizi iyi yönetebilmeniz için dış dünyada olup bitenlerden haberdar olmak gerekir. Ancak sadece haberdar olmak yeterli değildir. Aynı zamanda bu edindiğin bilgiyi analiz etmeli ve sonuçta elde ettiğin bilgileri şirketini yönetirken kullanmalısın. Şirketler artık sadece kendi içinde bulundukları sektör ya da pazardaki bilgilerle yönetilemiyor. Günümüz rekabet koşulları her türlü bilginin takip edilip, kullanılmasını gerektiriyor. 

Çağımız bilgi çağı olduğu için şirketleri yönetirken de içinde olduğumuz bilgi çağının gereklerini yerine getirmelisiniz.  Ulaşabildiğiniz her türlü dış veriyi takip edin, edindiğiniz bilgileri analiz edin ya da uzmanı tarafından analiz edilmiş bilgiye ulaşın ve sonuçta bu bilgiyi günlük yönetsel kararlarınızda ve operasyonel süreçlerinizde kullanın. Kendi şirketinizin süreçlerine dahil edin. 



6. Kendi TUDA’nı oluştur
“İyi, mükemmelin düşmanıdır.”
Bu söz, Jim Collins tarafından yazılan “İyiden Mükemmel Şirkete-kalıcı başarıya ulaşmanın yolları” adlı kitaptan alınmıştır. Yazar söz konusu kitapta patronların şirketlerini iyiden mükemmele doğru neden götüremediklerini anlatmıştır. Şirketlerin büyük çoğunluğu mükemmel şirket olamıyorlar çünkü onlar zaten gayet iyi şirketler. Zaten asıl sorunları da bu.

TUDA;
Tanımla, şirketindeki her şeyi tanımla. Ne yapılacak? Neden yapılacak? Nasıl yapılacak?
Uygula, tanımladığın şeylerin uygulamaya geçmesini sağla
Denetle, tanımladığının nasıl uygulandığını denetle. Bunun için kendi denetim mekanizmanı oluştur. Hatta onu da tanımla
Analiz et, denetim sonucunda elde ettiğin uygulama sonuçlarını analiz et. Etki hatalı bir nokta varsa düzeltme imkanı bul. 

Bu yöntem, bir patron yönetici olarak şirketinde kendi modelini oluşturmanı ve oluşturduğun modele göre şirketini yönetmeni mümkün kılacaktır. Bu tanımlama sırasında neleri koruyacağını, neleri değiştireceğini de tarif etmiş olacaksın. Şirketinin mükemmelleşme yolunda tanımladığın öz değerleri ve temel hedefleri korumalısın. Buna karşın küresel değerler ve operasyonel süreçlerle özel hedef ve stratejileri değiştirebilirsin.

 Jim Collins 5.düzey piramidi adı altında bir tanımlama yapmıştır. Bu tanımlamada yazar yöneticileri beş düzeyde tanımlamıştır:
Birinci düzey yönetici; yeteneği, bilgisi, becerisi ve çalışmayı ortamına uyum sağlayan karakteriyle üretken katkılarda bulunur.
İkinci düzey yönetici; ekip olarak hedeflerine varılmasını sağlamak amacıyla bireysel yeteneklerini sürece katar ve ekipteki diğer üyelerle uyum içinde çalışır.
Üçüncü düzey yönetici; önceden belirlene hedeflere varmak için insanları ve kaynakları etkin bir biçimde organize ederek yönlendirir.
Dördüncü düzey yönetici; açıkça ifade edilmiş zorlu bir vizyona bağlıdır ve kararlılıkla o vizyonu izler. Var olandan daha yüksek standartlara ulaşmak için herkesi teşvik eder.  
Beşinci düzey yönetici; kişisel planda alçak gönüllülük ile mesleki anlamda sarsılmaz bir iradenin ilginç bir karışımı sayesinde kalıcı bir mükemmellik hali sağlar. 

Siz de kendi tanımlamalarınızı yapın ve onları uygulamaya geçirin.

7. Çevrendekilere liderlik et

Psikolog ve profesyonel Jonglör Michael Gelb, Leonardo da Vinci’nin ayırt edici yaklaşımında yedi öğe bulunduğunu ileri sürmüştür. Bu sıralanan özellikler da Vinci’nin her şeyi farklı görebilmesini ve sonuç olarak da farklı şeyler düşünebilmesini sağlamıştır. Bu özellikler;
  • Sonsuz merak; öğrenmeye, daha iyi yanıtlar bulmaya ve fikirlerini resimlerinde açıkça ifade etmeye ve yeni olasılıklar sunmaya duyulan doyumsuz bir açlık.
  • Daha fazlasını görme; daha fazla ayrıntıyı değerlendirmek, perspektif ve algılamayı yan yana koymak ve böylece daha iyi anlamak için bütün duygularını kullanarak her şeyi farklı bir şekilde gözlemlemek
  • Daha büyük düşünme; sanat ve bilimi, mantık ve hayal gücünü değerlendirip kapsamlı analizler yaparak bir yandan da sezgilerine güvenerek daha geniş bir şekilde düşünmeyi başarıyordu.
  • Bağlantılar yapma; bağlantısı olamayanı bağlantılandırmak, doğal ve fiziksel dünya arasındaki ilişkiyi kurmak için yeni yöntemler geliştirmiştir.
  • Paradoksa kucak açma; belirsizlikler üzerine kafa yorarak yeni yanıtlar bulmaya çalışmıştır.
  • Cesur eylem; daima tezlerini kanıtlamaya çalışma, fikirlerini somutlaştırma ve daha önce kimsenin yapmadığını yapma.
  • Aydınlanmış kafa; sürekli olarak fiziksel ve zihinsel zindeliği yenileme, yeni fikirler saçmak için yeni dünyalar araştırma, işe köle olma değil tam bir yaşam sürme.
Leonardo Da Vinci’nin başarısının arkasındaki sır bu maddelerde gizlidir.

Liderlik kolay değildir. Size ait olan, size özel olan bir şeylerinizin olması gerekir ki çevredekiler sizi lider olarak algılansınlar. Bir patron yönetici olarak kendi liderlik modelinizi geliştirmelisiniz. Geliştireceğiniz bu model sizi yönetici lider olmaya doğru götürecektir. Lider doğulur mu, olunur mu tartışmasına sakın girmeyin. Çünkü lider doğulur da sonradan olunur da. Günümüz koşullarında şirketlerde lider yöneticilere ihtiyaç duyulmaktadır. Siz de şirketinizin gelişimi için liderlik edin ve çevrenizde lider yöneticiler oluşmasına yardımcı olun. Onun için gerekli olan şirket iklimini oluşturun. Unutmayın, şirketinizdeki her yeni lider yönetici şirketinizdeki değişim ve gelişime katkı sağlayacaktır.

Yorumlar